Melkvee boerderij, dagbesteding, horeca en toerisme
Veerweg 3, Vortum-Mullem
info@schutkooi.nl
Op De Schutkooi, het biologisch landbouwbedrijf van Eric Lamers in Vortum-Mullem, worden landbouw, natuur en zorg gecombineerd. De boerderij staat op een natuurlijke zanderige verhoging in de kern van het Maasheggengebied. Eric Lamers kocht in 2010 de Schutkooi aan, een bedrijf met mogelijkheden. Het werd een combinatie van agrarisch natuurbeheer, land- schapsbeheer en maatschappelijke functies. In de hooischuur wordt dagbesteding verzorgt. De mensen van de dagbesteding vervullen een belangrijke rol in onderhoud in het gebied. En er is een gebouw met succesvolle horeca (De Schutkooi) voor de recreatieve fietser en voor feestelijke gelegenheden. Een gedeelte van de menukaart komt rechtstreeks van de eigen boerderij. Dichtbij de boerderij staan enkele houten tiny houses, die te huur zijn voor een korte vakantie.
De agrarische bedrijfsvoering is helemaal aangepast aan de specifieke situatie in het Maasheggengebied. De 70 koeien zijn een kruising van Holstein, Noors Roodbont en Fleckvieh. Ze geven 7 duizend liter biologische melk per koe per jaar. Het voer verbouwt Lamers zelf. Onlangs is een rijdende melkmachine aan- geschaft om in het land te gaan melken. De ruige stalmest van het bedrijf is belangrijk voor bodemverbetering en is erg gewenst in het gebied. Eric Lamers hecht veel waarde aan interactie met andere boeren en geïnteresseerden om van elkaar te kunnen leren. Verbinden en betrekken is de slogan die bij de bedrijfsfilosofie van De Schutkooi hoort. Recreatie, zorg, educatie en biologische landbouw, gaan hier hand in hand.